25 Şubat 2020 Salı

Cordoba Gezilecek Yerler

Cordoba Sinagog

Cordoba Sinagog

Endülüs'te 1492'de Yahudilerin kovulmasından ve soruşturulmasından sağ kurtulan tek Yahudi tapınağı olan Córdoba'nın sinagogu, İspanya'nın tamamında kalan üç antik sinagogdan biri (diğer ikisi Toledo'da). Artık bir ibadet yeri olarak işlev görmese de, İspanya'nın modern Yahudi toplulukları için değerli bir simgedir. Dış kısım düzdür, ancak iç kısım (2018'de restore edilmiştir), 23 fit x 21 fit ölçülerinde, bazı zarif Mudejar sıva oyma içerir. İnce bitki motiflerini ve sinagogun 1315 yılında inşa edildiğini söyleyen İbranice yazıtlara bakın. Ziyaretlere açık olmayan, hala ayakta duran ve doğu duvarındaki Tevrat'ın kutsal parşömenlerinin tutulduğu ark.

Calahorra Kulesi, Cordoba

Calahorra Kulesi, Cordoba

2008 yılında restore edilen Puente Romano'nun (Roma Köprüsü) uzak tarafındaki kule, Córdoba'nın girişini korumak için 1369'da inşa edilmiştir. Şimdi Museo Vivo de Al-Andalus ("al-Andalus", "Batı Ülkesi" için Arapça), Córdoba'nın tarihi üzerine filmler ve görsel-işitsel rehberlerle (İngilizce) barındırıyor. Guadalquivir'in diğer tarafındaki Roma köprüsü ve şehri görmek için dar merdiveni kulenin tepesine tırmanın.

Zoco, Cordoba

İspanyolca Arap çarşısı (zoco), sinagogun yakınındaki bu avlunun bir zamanlar işlevini hatırlatır. Artık günlük zanaatkarların bulunduğu bir sitedir. Burada esnafları iş başında görebilir ve hafta sonları canlı müzik dinleyebilirsiniz.

Diocesan Müzesi, Córdoba

Diocesan Müzesi, Córdoba

Eski Piskopos Sarayı'nda yer alan Diocesan Müzesi, resimli dua kitapları, goblenler, resimler (bazı Julio Romero de Torres tuvalleri dahil) ve heykellerle dini sanata ayrılmıştır. Ortaçağ ahşap heykelleri müzenin en güzel hazineleridir. Bu kitap basına çıktıkça müze onarımlar için kapatıldı ve tamamlanmaları için herhangi bir tarih verilmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder