7 Şubat 2020 Cuma

Aberdeen Gezisi

Aberdeen St. Machar's Katedrali

Aberdeen St. Machar's Katedrali

St. Machar'ın St. Columba tarafından denize yakın çimenli bir platformda bir nehrin bir çoban dolandırıcılığı şeklinde aktığı bir kilise inşa etmek için gönderildiğini söyler. Eski Aberdeen'in hala atan kalbi olan bu güzel nokta, faturaya uyuyor. Katedral MS 580'de kurulmuş olmasına rağmen, mevcut binanın çoğu 15. ve 16. yüzyıllardan kalmadır. Güçlendirilmiş bir kirk olarak inşa edilen ikiz kuleleri ve kalın duvarları sağlam bir duruş sağlar. Birincisi, sarmal merdivenlerin üst katlara tırmanmasıyla yakından görülebilir, bu da içerideki "kirk gövdesi" nin ve dışarıdaki mezarlığın takdire şayan bir manzarasını sunar. Reformasyon sırasında bir katedral statüsünü kaybetti ve o zamandan beri İskoçya Kilisesi'nin bir parçası oldu. Azizlerin şehitliğini gösteren vitray pencereler ve yakışıklı hanedan tavanı dikkat çekicidir.

Aberdeen St.Nicholas Kirk

Aberdeen St.Nicholas Kirk

Orijinal burgh kilisesi Mither Kirk, bu yapının bilindiği gibi, erken kasaba yerleşiminin sınırları içinde değildir; bugünkü Union Street'in sonuna doğru doğudaydı. 12. yüzyılda Aberdeen limanı gelişti ve yerleşim içinde kiliseye yer yoktu. En eski özellikleri, daha sonra inşa edilen bir kuleyi destekleyen sütunları ve tezgâh pencereleri: her ikisi de 12. yüzyıldan kalma. Doğu Kirk, 12. yüzyıla kadar uzanan başta çocuklar olmak üzere çok sayıda iskeletin keşfi nedeniyle genişletilen yenileme çalışmaları için kapalıdır; kazı sonrası çalışmalar Davul Koridorundaki geniş bir pencereden görülebilir. Şapelde, 1989 Piper Alpha petrol kulesi felaketinin kurbanlarını ve iki kitap içeren bir cam kasayı anmak için Shona McInnes'in vitray penceresine bakın. Biri, Kuzey Denizi'nde petrol arama arayışı içinde hayatını kaybedenlerin isimlerini listeliyor; ikincisi boş, ölümleri hiçbir zaman resmi olarak kaydedilmemiş olan birçok "bilinmeyen" işçinin kanıtı.

Aberdeen Provost Skene's House

Aberdeen Provost Skene's House

Şimdi sivil hayatı tasvir eden bir müze olan restore edilmiş ev, dönem odaları ve boyalı bir şapel ile döşenmiştir. Dik bir şekilde çatlatılan ve moloz taştan inşa edilmiş, kısmen 1545'ten kalmadır. Ev aslında bir belediye başkanının ev konutuydu (provost İskoçyalı "belediye başkanı" için). Kostüm galerisi, farklı yüzyıllardan gelen renkli moda sergilerini sergiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder