15 Ocak 2020 Çarşamba

Tromsø, Norveç

Tromsø, Norveç

Tromsø, 1800'lü yıllarda ziyaretçileri şaşırttı: Kuzey Kutbuna çok yakın olduğu için çok sofistike ve kültürlü olduğunu düşündüler - bu nedenle takma adı Kuzey'in Paris'i. Buz kaplı dağ sırtları ve zirvelerin bir yankısı olan pürüzlü mimarisi ile kutupsal bir kasabanın nasıl olması gerektiği görünüyor. Gece yarısı güneşi 21 Mayıs'tan 21 Temmuz'a kadar parlıyor ve kuzey ışıklarının Tromsø üzerindeki gece gökyüzünü Norveç'teki diğer şehirlerden daha fazla süslediği söyleniyor. Tromsø sadece 69.000 kişiye ev sahipliği yapıyor, ancak çok yayıldı - şehrin toplam alanı, 2.558 kilometrekare (987 mil kare), Norveç'teki en geniş alan. Şehir merkezi, anakaraya ince bir köprü ile bağlı küçük, engebeli bir adada yer almaktadır. Dünyanın en kuzeyindeki üniversitedeki 13.000 öğrenci, buradaki gece hayatının nadiren meşgul olmasının bir nedenidir.

Tromsø Müzesi

Tromsø Müzesi

Kuzey Norveç'in en eski bilim kurumu 1872'den kalma bölgenin doğasına ve kültürüne adanmıştır. Kuzey ışıkları, yaban hayatı, fosiller ve dinozorlar, mineraller ve kayalar ve 1300'den 1800'e kadar kilise sanatı hakkında bilgi edinin. Açık havada bir Sami gamme (çim kulübesi) ve bir Viking longhouse kopyası ziyaret edebilirsiniz. Güzel Arktik-Alp botanik bahçesi, Alaska'nın kuzey sahili ile yaklaşık aynı enlemde, dünyanın en kuzeyidir.

Tromsø Polar Müzesi

1830'dan kalma bir gümrük deposunda, Polarmuseet kutup bölgelerinin tarihini belgeliyor. Kuzey Kutbu'nda kışlama, tuzak, Arctic fok avı ve Fridtjof Nansen ve Roald Amundsen gibi ünlü Norveç kutup kaşifleri hakkında sergiler var. Tromsø Üniversitesi'nin bir parçası olan müze, 1978'de Amundsen'in 50. yıldönümünde, kaşif meslektaşı Umberto Nobile'i aramak için Tromsø'dan son kez ayrıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder