19 Ocak 2020 Pazar

Lodz Gezisi

Lodz Ksiezy Mlyn

Lodz Ksiezy Mlyn

Bir şehir içindeki bu model şehir, başlangıçta rakip olan ancak 1921'den beri Avrupa'nın en büyük pamuk fabrikasında ortak ve sahip olan Scheibler ve Grohman sanayici aileleri tarafından kuruldu. Księży Młyn (veya Rahip Değirmeni), üretim tesisleri, dükkanlar, itfaiye, hastane, okul, tren istasyonu, işçiler için konut alanları ve bir parkla çevrili sahibinin sarayına sahip örnek bir sanayi köyüydü. Bugün, yeni işlevlerin ilginç bir karışımına hizmet ediyor: eski fabrika binasında lüks süitler, sarayda bir müze ve "soylulaştırmanın" daha yavaş ilerlediği işçi mahallelerinde sanatçı stüdyoları ve galerileri ile karıştırılmış daha zayıf konutlar .

Sztuki Müzesi yönetimindeki Herbst Villa veya Rezydencja Księży Młyn'i çağrıştıran saray (Rezydencja Księży Młyn), şimdi erken kapitalistlerin muhteşem ve pahalı tadına hayret edebilecek ziyaretçilere açıktır. Burada karısı Matylda ile birlikte yaşayan Karol Scheibler'in oğlu oğlu Edward Herbst'a ev sahipliği yapmıştır. Eski ahırlarda, 19. ve 20. yüzyılın başlarında Polonya resimlerinin küçük ama mükemmel bir galerisi var. Saray villa, bir fincan çay veya bir kadeh şarabın tadını çıkarabileceğiniz güzel, bakımlı bir parkta duruyor; soğuk bir günde, çatı altında, kış bahçesinde içecekler ve atıştırmalıklar bulunabilir.

Lodz Tekstil Müzesi

Lodz Tekstil Müzesi

Hem makinelerin hem de tekstillerin bu etkileyici koleksiyonu, Łódź'u bugün olduğu şehir yapan endüstrinin önemli bir kaydıdır. Ekranların çoğu etkileşimli olup, çocuklar ve yetişkinler için geziyi eğlenceli hale getirir. Müze Biała Fabryka Geyera'da (Gayzer Beyaz Fabrikası) yer almaktadır. Bu binada, 1839'da Polonya'daki ilk buhar motoru piyasaya sürüldü. Tekstil Müzesi Uluslararası Goblen Trienali'ni organize ediyor (15. baskı 2016'da gerçekleşti).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder