5 Ocak 2020 Pazar

Bayon Rehberi



Bayon Nerededir?

bayon

Angkor Thom'un merkezinde 12. yüzyıldan kalma Bayon, biraz akıl almazsa Jayavarman VII eyalet tapınağı büyülüyor. Kamboçya'nın en ünlü kralının yaratıcı dehasını ve şişirilmiş egosunu özetler. 54 Gotik kulesi, Avalokiteshvara'nın 216 devasa gülümseyen yüzü ile dekore edilmiştir ve 11.000'den fazla figür içeren 1.2 km'lik olağanüstü kabartmalarla süslenmiştir.


Bayon'un üst seviyesi Aralık 2019'da restorasyon için kapatıldı ve 2022'ye kadar yeniden açılması planlanmadı.
Bununla birlikte, epik kısma dahil olmak üzere daha düşük seviyeler restorasyon boyunca açık kalacaktır. Tapınağın doğu yönelimi çoğu insanı sabah ziyarete götürür. Ancak, Bayon öğleden sonraları eşit derecede iyi görünüyor. Benzersiz, aziz çağdaşları arasında bile, mimari cüret, Hinduizm'den Mahayana Budizmine geçiş hakkında kesin bir politik ifadeydi. İkonik vizeleri sayesinde 'yüz tapınağı' olarak bilinen bu devasa kafalar, her açıdan aşağı doğru parlıyor, insanlığın bir ipucu ile güç ve kontrolü yayıyor. Bu, tam da böylesine büyük bir imparatorluğun üzerinde durmak için gereken karışımdı ve büyük ve iradeli nüfusun muazzam iradesine ulaşmasını sağladı. Etrafta dolaşırken, bir düzine veya daha fazla kafa herhangi bir anda, tam yüz veya profilde, bazen gözlerinizle aynı seviyede, bazen yükseklerden aşağı bakarken görülebilir.

Bayon Hakkında Bilinmeyenler

bayon

Bayon'un şimdi Jayavarman VII tarafından inşa edildiği bilinmesine rağmen, uzun yıllar kökenleri bilinmiyordu. Yoğun ormanda örtülü olarak, araştırmacıların Angkor Thom şehrinin tam merkezinde durduğunu fark etmeleri biraz zaman aldı. Bayon ile ilişkili - tam işlevi ve sembolizmi gibi - hala çok fazla gizem var ve bu sadece imzası esrarengiz bir gülen yüz olan bir anıt için uygun görünüyor. Her açıdan etkileyici görünen Angkor Wat'ın aksine Bayon, uzaktan uzaktan yüceltilmiş bir moloz yığını gibi görünüyor. Sadece tapınağa girip üçüncü seviyeye çıktığınızda büyüsü ortaya çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder