31 Ekim 2019 Perşembe

Wells Katedrali


DAHA ÇOK KÜÇÜK BİR PAZAR KASABASI HAVASI OLSA DA Wells, İngiltere'nin en küçük kentidir. Mendip Tepeleri' nin etekle­rinde uzanır. Kireç taşı tepeler, kentin batısında birçok ilgi çekici se­çenek sunar: Wookey Hole ve Cheddar'daki mağaralar, Ebbor Koyağı'nda harika bir doğa yürüyüşü alanı ve tepelerin sırtları boyunca uzanan Batı Mendip Way patikası.

WELLS KATEDRALİ


Wells Katedrali'ne (Tel: 01749- 674483) ister Market Place'den hareketle Penniless Porch yoluyla, ister Sadler Street' teki "Dean's Eye" olarak bilinen Ortaçağ kapısından yaklaşın; her iki seçenek sonunda da birçok kişinin Avrupa'daki herhangi bir katedralin sahip olabi­leceği en güzel batı cephesi olduğunu düşündüğü yapıyla karşı karşıya kalırsınız. Kare tepeli ikiz kulelerin arasında yer alan altı sırada, 13. yy'da yapılmış rahip, kral ve aziz heykelleri bulunur (300 tane).

İçeri girer girmez, 1338 ila 1348 yılları arasında sabit olmayan merkezi kuleyi desteklemek için yerleştirilen, görülmeye değer oyuklarıyla, fütürist ama tümüyle uyumlu devasa makas kemerlerin görüntüsüyle çarpılacaksınız. Yapımına 1150'de başlanan Katedral, Ortaçağ oymaları ve mimarisi açısından zengindir. Özellikle dikkat çekici olanlar arasında ve 14. yüzyıl başlarına tarihlenen papazlar meclisi binası bulunur.

Etrafı hendekle çevrili Piskoposluk Sarayı 14. yüzyıl yapımı (Avrupa'ııın en eski, eksiksiz Ortaçağ caddesi olan) Vicar's Close ; ayrıca, kusursuz Wells Müzesi. Tümü kated­ralden yalnızca bir dakikalık yürüme mesafesindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder