12 Ekim 2019 Cumartesi

Thames Nehri


Bir zamanlar dünyadaki benzerleri içinde en büyüğü olan Londra limanına artık ağzına kadar yüklü gemiler girip çıkmıyor. Nehirdeki gezinti ya da ulaşım amaçlı teknelerin sayısı ise, Britanya'nın tüm zenginliğinin bu nehirden aktığı geçmiş zamanlardakiyle karşılaştırılamaz bile.

Bugün Cornhill denilen yerde tahta bir köprü, depolar ve iskelelerle Romalıların bir limanı vardı. Anglo-Saksonlar Fransa ve Romanya ile ticaret yapar; Baltık Denizi ve Ortadoğu'da serüvenlere çıkarlardı.Tudor hanedanı döne­minde tüccarların inşa ettirdiği limanda san­dalcıdan gemi yapım ustasına, çımacıdan hamala 40 bin kişi ekmeğini nehirden çıkarır, ulaşım 2 bin sandal tarafından sağlanırdı.

17. ve 18. yüzyılda ticaret gelişince Londra dünyaııın en büyük limanı olmuştu. 1802 yılında Thames Nehri'ndeki yoğun trafiği rahatlatmak amacıyla ilave doklar açıldı. 1900 yılına gelindiğinde, limanda bir milyon insan çalışıyordu. 1965'de liman Tilbury'e taşındı ve Londra'nın nehir suları sessizliğe büründü. Ticaretin en yoğun olduğu dönemlerde, Londra'daki nehir törenleri hep etkileyici olurdu. VIII. Henry'nin gösterişli papazı Kardinal Wolsey kırmızı satenler giye­rek sandalıyla Westminster'den Greenwich'e kralı ziyarete giderdi. En iyi gösteriler ise Londra Belediye Başkanı'nınkilerdi. 1422'den 1846 yılına dek her yıl, Livery Company mav­naları kraldan icazet almak için Westminster'e giden Londra Belediye Başkanı'na eşlik ederdi.

19. yüzyıl ortalarında, nehir, Londra'nın atıklarını denize taşıyan açık bir lağımdan başka bir şey değildi Ancak Kraliçe Victoria'nın avukatları 1857 yılında City Rahipleri'n­den nehrin işletim haklarını aldılar. Mühendis Joseph Bazalgette, tüm kenti kapsayan ilk kanalizasyon sistemini hazırladı. Ayrıca Thamcs'in kirlenmesinin ve kışın sık sık donarak Londra'da yaşamı felce uğramasının da önüne geçti. Wren'in nehre duvar çekme fikrinden ilham alan mühendis karayı doldurarak nehri daralttı ve böylece su akışını hızlandırdı. Doldurulan alanın üstüne yollar yapılarak kent trafiği hafifletildi; ayrıca, park­lar ve selleri önlemek için yüksek bir nehir duvarı yapıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder