16 Ekim 2019 Çarşamba

Charles Dickens Evi


CHARLES DICKENS, LONDRA' DA BİRÇOK EVDE OTURDU ancak bunlardan yalnızca biri ayakta kalmayı başardı. Eşi ve oğlu Doughty Street'teki bu eve 1837' de taşınıp üç yıl burada yaşadılar. Dickens önemli romanlarından ilkini burada yazmıştı.

İyi bir semtteki Dickens Evi (Dickens House) City ve Thamesi de caddelerine yakınlığı nedeniyle Dickens'ın araştırmalarını kolaylaştırmıştı. Bu evde otururken, kullandığı takma ad olan Boz' u bir kenara bırakıp yazılarında kendi adını kullanmaya başladı. Elbette bu ev en kapsamlı Dickens külliyatını barındırır. 

Bu nedenle Dickens hayranlarınının adeta hacca gidercesine ziyaret ettikleri bir mekandır. Pek çok kişi evi ziyaret ettikten sonra "Charles Dickens Londrası" diye bilinen yürüyüş turuna çıkar.

1922'de Dickens Dostları tarafından yıkımdan kurtarılan bu ev aynı kurum tarafından yeniden düzenlenmiş ve Victoria tarzı dekorasyonu korunmuştur.

Dicke ns'ın masasını, sandalyesini, işaretlediği sayfaları görünce onu Mr. Pickwick' in Seriivenleri' nin düzeltilerini yaparken, Oliver Twist'i , Nicholas Nickleby'ı yazarken, ya da Barnaby Rudge'a başlarken gözünüzün önüne getir meniz güç değil.

Charles Oickens'ın Londra'da yaşadığı mekanlardan günümüze sadece Doughty Street, 48 numaradaki oturma odası kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder