21 Ekim 2019 Pazartesi

Salisbury ve Stonehenge


GÜNEY WILTSHIRE, GERÇEKTEN MUHTEŞEM İKİ ZİYARET merkeziyle ünlüdür: Yanında hoş avlusu olmak üzere üst düzey zara­fetiyle Salisbury Katedrali ve Salisbury Plain'in geniş çayırlan ortasın­ da dikilen Stonehengei'n taşları. Burası yürümek, at sürmek, bisiklete binmek ve bozulmamış köyleri keşfetmek iç in ideal bir yer.

SALISBURY

Avon, Wylye ve Bourne nehşrleri kireçtaşı vadilerden dolanarak New Sarum ya da Salisbury'ye ulaşır.

Keşfe başlamak için en uygun yer kentin hemen kuzeyindeki Old Sarum 'dadır.

Oradaki tepecikler, hendekler ve duvarlar Demir Çağı' ndan kalına bir kalenin, bir Roma yerleşiminin, koruganlı bir Sakson kasabasının, bir Norman şatosunun ve Cathed­ral' in (Castle Road, Tel: 01722- 335398) sessiz öyküsünü anlatır.

Old Sarum'daki katedrali bugünkü yerine taşıyan piskopos Richard Poore'du. Poore, İngiltere topraklarında baştan sona tek bir stilde inşa edilecek biricik Ortaçağ kate­dralin in yapımına 1220'de başladı ve l 258'de yılında yapı tamam­landı. Dış bölümleri işlemeli pencereler ve şatafatlı frizler açısından zenginken; iç bölümlerdeki basit simetri, mekanın sade döşemesi ve Ortaçağ tarzı vitraylı pencerelerle vurgulanmıştır. Bununla birlikte, Piskopos Giles de Britport'unki gibi (1260) bazı görkemli mezarlar da yine iç bölümde yer alır. Kemerli bölümde yer alan Papazlar Meclisi Binası'nda, Magna Carta'nın günümüze ulaşabilen dört kopyasından biri sergilenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder