20 Ekim 2019 Pazar

KING WILLIAM WALK



Zamanında 2.710 denizcinin kaldığı Wren'in barok bakım evinin büyük odalarını gezmek için King Willianı Walk'taki (Kral William Yolu) girişi bulun .

Bugün Greenwich Üniver­sitesi olan bakım evi çoğunlukla ziyarete kapalıdır ama Painted Hali (Resimli Salon) ve Şapel ziyaret edilebilir. Resimli salon denizcilerin yemek salonu olarak tasarlanmışsa da pek az kullanılmıştır. Wren' in tasarımı, Hawksmoor'un mimari dekorasyonu ve James Thornhill'in resimleri dönemin en görkemli dinsel olmayan yapısını meydana getirir. Thornhill'in 1707-1726 ) yılları arasında resimlediği tavanda V.William ve Mary, Avrupa'ya Barış ve Özgürlük getirirken, altlarında ezilen XlV. Louis'in elinde kırık bir kılıç vardır.

Küçük kilise l779'da tamamen yanında James Stuart onun yerine oldukça klasik bir küçük kilise yaptırmıştır. Stuart'ın asistanı Williaın Newton'ın denetlediği zarif dekorasyon, Londra'nın, hatta İngiltere ' nin en güzel dekorasyon örneklerinden biridir.

Saraydan nehir boyunca doğuya yürüyerek l6l3'te kurulan Trinity Hastanesi'nin yanındaki Trafal­gar Tavern'e, oradan da genişleyen ve ağır akan Thames'in muhteşem görünümüyle Ballast Quay' daki 17. yüzyıldan kalma Cutty Sark pubına varabilirsiniz. Tünel girişine doğru iskelenin ardında, rıhtımda iki gemi vardır. 1869'da Clydeside İskoçya'da inşa edilen Cutty Sark adlı gemi, zamanın en hızlı gemilerinin değerli yükleriyle Uzakdoğu ile Londra arasında yarıştığı kısa bir dönemden bugüne kalan tek gemidir.

Cuny Sark Çin 'den İngiltere'ye 99 günde gelmiş, sonra da yün yüklü olarak Avustralya'dan Londra'ya sadece 72 günde varmayı başarmıştır. Hemen yakınında 16 metre uzunluğundaki küçük Gypsy Moth IV vardır ki, bu da, Sir Francis Chichester' ın 1966- l967'dc tek başına dünyayı dolaştığı gemidir. Şimdi biraz da eğlenceli bir hafta sonu pazarı olan Greenwich'i gezmenin tanı zamanı. Zarif Nelson Road ile College Approach'un arkasın da, Hawksmoor' un birçok restorasyon görmüş St. Alfege Kilisesi'nin (1714) yakınında, Victoria dönemi kapalı çarşısı hala ayaktadır.

Croom's Hill'den yukarı kısa bir yürüyüşle Yelpaze Müzesi'ne varılabilir. Müze de yelpazenin ıoplumsal tarihi ve zarif işçiliği iki Georgia dönemi evde sergilenmekte, 2 bin parçalık koleksiyon, desenlerin güzelliğini, kalitesini ve çeşitliliğini gözler önüne sermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder