14 Ekim 2019 Pazartesi

Banqueting House of London


BİNANIN ALT KATI EVDEN ÇOK KOCAMAN BİR SALONA benzer. İki dev salon planında inşa edilen Whitehall tarafında ki yer­den tavana uzanan pencereleri ve Peter Paul Rubens tarafından resimlenmiş tavanıyla bu yapı, Londra' nın belki de en güzel salonudur.

I.James burayı 1619-1622'de, o sırada Greenwich 'deki Queen's House'u inşa eden mimar lnigo Jones'a yaptırdı. Jones daha sonra St. james Sarayı'nda Kraliçe Şapeli'ni ve Covent Garden' daki St. Paul'ü ayrıca Piazza'yı inşa edecekti. Kral'ın en büyük arzusu VIII. Henry'nin tuğladan Whitehall Sarayı'nı yenilemekti; ancak sadece bu bölüm tamamlanabildi. Banqueting House , sarayın diğer bölümlerinin yok olduğu 1698 yangınından kur­tulabildi. Londra 'da Portland taşı kullanılan ilk yapı olması ayrı bir hava veriyordu.

Alt kat kralın resmi olmayan davetler i için; üsteki büyük salon ise maskeli balolar, ziyafetler, saray törenleri ve diplomatik temaslarda kullanılıyordu. Salonda alt bölüm İyon tarzı;binanın dışına benzeyen üst bölüm ise Korint üslubundadır. İki tarafa dizilmiş saray mensuplarının arasından geçtiğinizde, kendi­nizi kralın tahtının karşısında bula­caksınız. Tavanda l. Charles tarafından Rubens'e 3 bin İngiliz poundu karşılığında yaptırılan resimleri göreceksiniz. Charles'ın babası 1. James'e ithaf edilen bu resimlerde İngiltere ile İskoçya'nın birliği sembolize ediliyor ve babanın hükümdarlığı dönemine övgüler düzülüyor. Charles resimleri yapmasından sonra Rubens 'e şövalyelik payesiverdi.

Daha sonra gelişen olaylarda ise Rubens'in alegorisi hayli sorgulanacaktı. 30 Ocak l649'da 1. Charles' ın başı pencere dışındaki bir tahta platformda vuruldu; 1660 yılında da II. Charles tahta çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder