1 Kasım 2019 Cuma

Hereford ve Worcester


HEREFORD

İkinci katedral kenti, Gloucester'ın kuzeybatısında yer alan Hereford' dur. Hereford Katedrali, pembe, gri kumtaşından, harika bir Romanesk yapıdır. içinde zırhları­na bürünmüş Sir Peter de Grandi­son (1358) ile başında şeref nöbeti tutan, yas içindeki Şövalyeler Birliği üyesiyle Herefordlu St. Thomas' ın­ kiler (1320) gibi, unutulmaz biçim­de süslenmiş mezarlar bulunur.

15. yüzyıl yapımı Güneybatı Sütunlu Yolu'na bitişik olan New Library Building (Yeni Kütüphane Binası; 1996), Mappa Mundi denilen dünya haritasını barındırır. 1289'da Haldinghamlı Richard'ın Ortaçag dünyasıyla ilgili bilin en her gerçeği ya da fantaziyi, gayretli bir ustalıkla biçimlendirerek üst üste çizdiği harita, eğitimli Ortaçağ zihnine canlı ve dokunaklı bir bakış sağlar. Aynı binada, Britanya'nın günümüze kalan en güzel Zincirli Kütüphane'si vardır. Burada hırsızları engellemek için özgün 17. yy. kitap cenderelerine zincirle bağlanmış ve Karanlık Çağlar ile Ortaçağ'a ait keşiş çalışmalarıyla yoğun biçimde süslü 1,500 kitap bulunur.

WORCESTER

Bu zarif katedrallerin üçüncüsü kuzeydoğuda kalan Worcester' dedir. Worcester Katedrali, kriket sahasına ve kıvrımlı Severn Nehri'ne bakan görkemli doğu penceresiyle muhteşem bir konuma sahiptir. Burada da bir İngiliz hükümdarı yatar: Kral John,  l2l6'da kendi talimatı üzerine , Karanlık Çağ'ın iki azizi olan Wulstan ile Oswald'ın arasına gömülmüştür. 1084 Norman yapımı kemerli büyük yeraltı odalarının üzerinde yükselen katedralin yaklaşık l l 20'den kalma papazlar meclisi binasının harika bir ön cephesi vardır. Katedral, George Gilbert Scott' un (1811- 1878) sorumluluğunda Victoria döneminde gerçekleşen restorasyonun izlerini taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder