27 Ekim 2019 Pazar

Thames'dan Windsor'a


Şimdi Thames, Bourne End'deki çayırların kenarından geçip, her temmuz yapılan "Swann Upping" töreninde Kraliçenin Kuğucubaşı­sı'nın kuğuları saydığı Cookham 'a ulaşır. Cookham Higlı Strect' te, yıkılacak denli eski Bel and The Dragon lnn adlı han ile yerel res­sam Sir Stanley Spencer'ın (1891- 1959) canlı resimlerini sergileyen Stanley Spencer Gallery ( High St., Tel: 01628-520890, kasım- Paskal­ya pazartesi-cuma kapalı) yer alır. Spencer'ın tipik yapıtlarından biri, İsa'nın haz düşkünü alemcilere nasihat ettiği, tamamlanmamış, de­vasa boyutlardaki «Cookham Kü­rek Yarışında Vaaz Veren isa''dır.

AKINTI YÖNÜNDE WINDSOR'A DOĞRU

Cookham'in aşağısında, Thames, 1920'lerin ve 30' ların politikacılarından ve pırıltılı isimlerinden oluşan "Cliveden Takımı" nın Lord ve Lady Astor 'la birlikte sohbetleşip dünyaya yön verdikleri Cliveden House' ın (şimdi otel olmakla birlikte kapıları ilgi duyan ziyaretçilere açık) yakınındaki Cliveden Reach'deki kayın ağaçlarının arasından geçer. Sırada, nehir suyunun seviyesini ayarlayan Boulter Lock'da ve Maidenhead' deki güzelim köprüler vardır. Son olarak, Thames, M2S'in hemen altın dan geçip Londra'ya yaklaşmadan önce Runnymede bölgesine ulaşmak üzere Eton ve Windsor'ın yanından geçer.

Runnymede' de, 2. Dünya Savaşı'nın mezarları bile olmayan 20 bin havacısının anısına 1952' te dikilen Common wealth Hava Kuvvetleri Anıtı ile 1965' te yapılıp Amerika Birleşik Devletleri' ne hediyeedilen Baş kan John F. Kennedy anıtı bulunur. Britanya tari­hiyle daha yakından ilgili o lan, Magna Carta' nın Runnymade'de imzalanmasının anısına 1957'de American Bar Association (Amerikan Barolar Birli­ği) tarafından armağan edilen neoklasik bir tapınak da buradadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder