28 Mart 2020 Cumartesi

Moulay Idriss, Fas

Moulay Idriss

Moulay Idriss

Moulay Idriss, Fas'ın en kutsal kasabası, ülkenin dini ve laik kurucusu Moulay Idriss I'in son dinlenme yeridir. . Müslüman olmayanların mezarın içinde olmasına izin verilmiyor ve 2005 yılına kadar geceyi kasabada geçirmelerine izin verilmedi. Djebel (Mt.) Zerhoun'a karşı beyaz bir sıçrama, pitoresk kasaba iki yamaçtan aşağı yuvarlanıyor. Hayatın temposu yavaş, ziyaretler normalde sorunsuz ve ana meydanda izleyen insanlar, yüzyıllardır değişmeyen Fas yaşamının bir görünümünü sunuyor.

Moulay Idriss, Ağustos ayı sonlarında veya Eylül başında Fas'ın her yerinden binlerce hacıya çekiyor. Müslüman olmayanlar, İslami yaşama ve kutlamalara büyüleyici bir bakış niteliğindeki laik etkinliklere katılabilirler.

Moulay Idriss Medersa

Moulay Idriss Medersa

Merenids'den seçkin bir tarihi yer olan Moulay Idriss Medersa, 14. yüzyılda Sultan Abou el Hassan tarafından inşa edilmiştir. Kasabanın dik ve kıvrımlı sokaklarında gizlenen medersa'nın 1939'da inşa edilen çarpıcı silindirik minaresi, Fas'ta türünün tek örneği, Türk ve Arap etkilerinin kanıtıdır. Başlangıçta Volubilis'ten malzemelerle inşa edilen minare, Kur'an'ın 114 suresinin (bölümlerinin) yazıtlarını taşıyan yeşil seramik karolarla süslenmiştir.

Zaouia of Moulay Idriss I

Idrissid hanedanının patriğinin bu önemli tapınağı ve türbesi, insanların girerken başlarını eğmeleri için ahşap bir çubukla işaretlenmiş gayrimüslimlere sınırsızdır. İyi bir görüş için, dini kutsal alana bakan bir bakış noktasına tırmanın - kasabanın çevresindeki sokaklarda birçok tepeden birine tırmanmak canlandırıcı ve Fas'ın laik ve manevi tarihine sembolik bir yay.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder