20 Mart 2020 Cuma

Kahire Mısır Eski Eserler Müzesi

Kahire Mısır Eski Eserler Müzesi

Mısır Eski Eserler Müzesi (The Egyptian Antiquities Museum)

Maydan Tahrir'in kuzey ucundaki bu devasa neoklasik bina, dünyanın en büyük antik Mısır eserleri koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Toplamda 100.000'den fazla ürünle, her bir öğeye yalnızca bir dakika harcayacak olursanız, turun tamamlanması dokuz aydan fazla süreceği söylenir. Burada seçici olmanız gerekir ve bir müze rehber kitabı satın almak veya bir müze rehberi kiralamak iyi bir fikirdir. Müzelerin bir haritasını (E35 £) satın alabilir, rulmanlarınızı almanıza yardımcı olabilir, ancak tarihsel açıklama yolunda fazla bir şey içermez. Kahire'deki Mısır Müzesi: Resmi Katalog (E100 £, müzede mevcut) çok daha kapsamlı ve pratik bir rehberdir. Resmi müze rehberleri mevcuttur ve fiyat üzerinden pazarlık yapabilirsiniz. Müzenin genişliği şaşırtıcı; yarım günden fazla adil bir miktarı kapsayacaktır, ancak içeride sıcak olabilir.

Müzenin en güzel parçalarından bazıları zemin katın ortasında, atriyum ve rotunda altında. Alan, müzenin geri kalanı için bir önizleme görevi görerek başlamak için iyi bir yer yapar. Buradaki değerli eşyalar arasında efsanevi Yeni Krallık firavunu Ramses II'nin (MÖ 1290-1224) üç colossi; Saqqara'da Step Piramidi'ni inşa eden 2. Hanedanlığı firavunu olan Djoser'in kalker heykeli (MÖ 2600 civarı); birkaç lahit; ve yıkılmış tek tanrılı kral olan yıkılan Akhenaton sarayından (MÖ 1353-1335) bir zemin. MÖ 3000'lerden kalma bir parça olan Narmer Palet'in, kuzey ve güney Mısır'ın ilk birleşimini belgelediği düşünülmektedir.

Atriyum etrafındaki odalar kronolojik olarak, girişin solundan (batı) saat yönünde düzenlenmiştir: 31, 32, 36, 37, 41, 42, 46 ve 47 odalarındaki Eski Krallık (M.Ö. 2575-2134); 11, 12, 16, 17, 21, 22, 26 ve 27 odalarındaki Orta Krallık (MÖ 2040-1640); 1–10, 14, 15, 19 ve 20 numaralı odalarda Yeni Krallık (MÖ 1550–1070); 34, 35, 39 ve 40 numaralı odalarda Greko-Romen Mısır (MÖ 332 - MS 395); ve 44 ve 45 numaralı odalarda Nubia Sergileri.

En önemli Eski Krallık eşyaları arasında, Grafa'daki ikinci Büyük Piramidin (Oda 42) kurucusu olan Khafre (MÖ 2551-2525) mükemmel hazırlanmış bir heykel ve Rahotep ve Nofret'in (MÖ 2500, Room) keyifli, gerçeğe yakın ikili heykelleri bulunmaktadır. 42). Orta Krallık sergisi, Karnak'ta Amun'un ilk büyük tapınağından sorumlu olan Senwosret I'in (MÖ 1971-1926) çeşitli heykellerini içerir. New Kingdom eserlerinin zengin koleksiyonu, Mısır'ın en büyük imparatorluk kurucusu olan inek tanrıçasının emziğinde emilen zarif bir Thutmose III heykeli (MÖ 1479-1425); Akhenaton'un saltanatı, gerçekçi stili ondan önce veya sonra gelenlerden belirgin bir şekilde farklı olan sanat eseri (Oda 3); ve Ramses II zamanından kalma çeşitli heykeller ve colossi parçaları (Oda 20). Greko-Romen sergisindeki eserler İskenderiye'deki Greko-Romen Müzesi'nde sergilenenler kadar etkileyici değil, ancak Helenistik ve firavun kültürlerini kaynaklama girişimlerinde ilginçtir. Nubia bölümündeki eserler arasında eyerler, silahlar ve mumyalanmış bir at iskeleti (Oda 42) var (yine de Aswan'daki Nubia Müzesi'nden daha düşük kalitede ama yine de ilgi çekicidir).

Mısır Eski Eserler Müzesi Hakkında

Kahire Mısır Eski Eserler Müzesi

Müzenin üst katında ünlü Tutankhamun koleksiyonu var. Güzel altın mezar maskesi ve lahit (Oda 3), eski trompet (Oda 30), tahtlar (oda 20 ve 25), birbirinin içine uyan dört büyük yaldızlı kutuya bakın (koridorda bulunan 7 ve 8'i sergiler) Oda 30'un hemen dışında) ve önyükleme yapmak için kraliyet tuvalet koltuğu (Oda 30'un dışında); müzedeki klimalı odalardan biridir. (Koleksiyonun Giza'daki yeni Büyük Mısır Müzesi'ne taşınması planlanıyor, ancak yazma sırasında inşaat henüz tamamlanmadı.) Ayrıca, üst kısımda, gövdesi de dahil olmak üzere 11 firavunca hanedanı barındıran kraliyet Mumya Odası var. Ramses II (Oda 52). Mumya Odası'nın dik giriş ücretinden vazgeçiyorsanız, ek ücrete tabi olmayan bitişik odada (Oda 53) mumyalanmış hayvan ve kuş çeşitlerini kaçırmayın. Ayrıca üst katta, papirüs ve Orta Krallık ahşap günlük yaşam modelleri (odalar 24 ve 27) dahil olmak üzere bir dizi özel sergi bulunmaktadır.

"Mısır Müzesi'nin Gizli Hazineleri" sergisi, müzenin depoda tutulan geniş eser stokunun bir parçasını oluşturan 150'den fazla en iyi nesneye sahiptir. Uygun şekilde, galeriler müze bodrumunda oturuyor ve kataloglanan ürünler karanlık tozlu raflarda uzanıyordu. Özellikle genç ziyaretçilere yönelik Çocuk Müzesi, eski Mısır'daki yaşam ve geleneklerin yönlerini açıklamak için otantik eserleri Lego modelleri (Danimarka Devleti tarafından bağışlanan) ile birleştiriyor. Çocuklar kendi modellerini oluşturmak için Lego tuğlalarını kullanmakta serbesttirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder