14 Kasım 2019 Perşembe

Edirne Türküsü Hakkında


Arda, Tunca, Meriç üç güzel kardeş Var mıdır dünya da sizden güzel eş ? İşte Kırkpınarım istersen güreş Erlerin meydanı güzel Edirne Adalı Halil'ler, Koca Yusuf'lar Kel Aliço'la r , Çolak Molla'lar Kırkpınardan gelir yiğit naralar Pehlivanlar destanı güzel Edirne Davullar, Zurnalar dengi dengine Çal be Koca Usta!... bak ahengine Serhad boyundayız, bu il Edirne

Şehitler in kanı, güzel edime Dört narin minare Selimiye'dir. Sinan'dan Serhad' de bir hediyedir. Bayezid'ler, Murat 'lar hep külliyedir. Tarihtir dört yanı güzel Edirne. Saraylar , Sultanlar sinende yatar Hanlarla çarşılar yüz yüze bakar Köprüler Meriç'te kolyeler takar Aşıkların canı güzel Edirne.

Taştan köprüler in türkülerindedir. Agalar , kızanlar Edirne 'dedir. Edirne türkülerde, gönüllerdedir. Türklüğün şanı, güzel Edirne. Arda , Tunca, Meriç ne güzel akar Selimiye buradan aynaya bakar Yakar bu güzellik beni de yakar Güller gülistanı güzel Edirne.

Yörede sevilen çalgılar arasında cura, bağlama, divan sazı, fiske dayire, zilli maşa , el çalparesi, zilli darbuka, davul ve zurnayı sayabiliriz. Ayrıca ince çalgı denilen bir saz takımı vardır ki ut, keman, darbukadan oluşur ve düğünlerde çalınır. Türkülerden en yaygın olanları "Edirne'nin Ardı da Bağlar" "Edirne'nin ardında Sümbüllü Bağlar" ve özellikle de "Edirne Türküsü " adlı türkülerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder