13 Kasım 2019 Çarşamba

Edirne II. Bayezid Külliyesi


Tunca Nehri kıyısında bulunan Külliye Edirne'nin en önemli yapıtlarındandır. Cami, tıp med­resesi, imaret, darüşşifa, hamam, mutfak, erzak depoları ve öbür bölümleriyle geniş bir alana yayılmıştır. 11. Beyazıd'in 1484-1488'de yaptırdığı külliyenin mimari Hayreddin'dir. Çok etkileyici bir görünümü olan külliye küçüklü büyüklü yüze yakın kubbeyle örtülüdür.

Yapıların en ilginci 20.55 m. çaplı, tek kubbeli, iki minareli anıtsal camidir. Ana kubbeli mekanın yanlarında dokuzar kubbeli tab hane vardır. Bu bölümler doğrudan dışarı açılmaktadır. Kubbe geçişi pandantiflerle sağlanmıştır. Mermer mihrap ve minber yalın görünüşlüdür. Somaki mermer­den, son derece zarif hünkar mahfili, Edirne'deki ilk örnektir. İç mekandaki Geç Dönem Barok süsleme caminin yalın güzelliğini bozmaktadır. Öndeki revaklı avlunun ortasında mermer şadırvan vardır.

Caminin batısında Darüşşifa ve tıp madresesi bulunmaktadır. Darüşşifa büyük kubbeli bir bö­lüm ve çevresindeki altı küçük kubbeli oda ve beş sedirli sofadan oluşmaktadır. Ortası açık büyük kubbenin altında şadırvan vardır. Taban mermer­dendir. Revaklarla çevrili ön avlunun yanlarında akıl hastalarının iyileştirildikleri kubbeli hücreler bulunmaktadır. Avlunun köşesinde, mutfak ve çamaşırhane bölümleri vardır. Kuzeybatı köşesin­deki tıp medresesinde , revaklı avlunun çevresinde kubbeli 18 öğrenci hücresi, büyük kubbeli dersane ve ortada şadırvan yer alır.

II. Beyazıd'ın Selimiye Kütüphanesi'nde bulu­nan vakfıyesinde, külliyede çalışan 167 memurun listesi ve gündelikle ri belirtilmektedir. Yine bu vak­fıyeden Darüşşifa'da, bir başhekim, ikinci ve üçün­cü hekimler, iki göz hekimi, iki cerrah, bir eczacı, bir gassal (ölü yıkayıcı ), bir katip, bir vekilharç, bir ahçı, bir süpürgeci bulunduğu belirtilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder