27 Kasım 2019 Çarşamba

Falkirk Tekeri

Falkirk Tekeri

Falkirk Tekeri

Falkirk Tekeri Fiziki Konumu

Falkirk Jantının ilk bakışta, olağandışı şeklin ve etkileyici boyutun bu karmaşık yapımının sıradan bir asansör olduğundan şüpheleniliyor. Aslında, Falkirk Wheel iki kanaldan - Union and Forth Clyde'yı birbirine bağlayan benzersiz bir dönebilir gemi asansörüdür. Bu kanallar arasındaki yükseklik farkı 24 metre, bu nedenle orijinal döner asansör bağlantıları için ideal bir araçtı. Her ne kadar bu alışılmadık asansörü kullanmanız mümkün olmasa da, olağan dışı gezilerin tüm römorkları için ziyaret edilmesi önerilir. Yukarıda belirtildiği gibi, asansör etkileyici derecede büyüktür. Çapı 35 metredir. Merkezi eksenin uzunluğu 100 metreyi buluyor ve şekli tipik Celtic baltayı andıran iki ayrı elementten oluşuyor. Falkirk Wheel çok etkileyici görünüyor. Çalışma sırasında, dönen 'asansör' sessiz ve yavaş hareketi sadece büyülü görünüyor. Gemi asansörü 2002'de açılmıştır. II. Kraliçe Elizabeth, ciddiyetle açılan törene katıldı. Sadece bir yıl sonra alışılmadık binaya ödüller verildi. Asansör tasarımı 2002 yılında en iyi tasarım projelerinden biri ilan edildi. Asansörün iş akışının tamamı yaklaşık 4 dakika sürer. 

Falkirk Tekeri


Falkirk Tekeri Yapısı

Kanal kıyılarında, yaz aylarında yemyeşil yeşil otlarla kaplı ve turistlerin gözde turistik yerleri olan güzel çayırlar yetişir. Projenin çalışma fikri, yuvarlanan yumurtalardan su tanklarına, büyük tahterevallilerden teleferik tipi yapılara kadar bir çok yapının incelenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yapının inşaatında 1200 ton yapısal çelik kullanılmıştır ve mükemmel uyumun sağlanması için 1 santimetreden daha küçük hata payı ile çalışılmıştır. Bu ağırlıkta bu çalışma seçenekleri betonarme yapılarda mümkün gözükmemektedir. The Falkirk Wheel yapısı çelik imalathanelerinde parça parça üretilmiş ve 35 taşıma aracı ile yerine sevk edilmiştir. Yapıda tam 15,000 adet bulon kullanılmış ve 45,000 bulon deliği ile eşleştirilmiştir. Bu da bazı bulonların en az çift tesirli çalıştırıldığının göstergesidir. Her bir bulon el ile sıkılmıştır.

The Falkirk Wheel yapısı üst kısımda köprülerde kullanılan ön germeli beton yapıya bağlanmaktadır. Yapının alt kısmından giren gemi, yapının dönmesi ile üst kısımdaki köprü kanal sistemine ulaşır ve yoluna devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder