26 Kasım 2019 Salı

Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi Fiziki Konumu

Halikarnas Mozeriği, dünyanın beşinci harikasıdır. Tarihi, Efes Artemis Tapınağı'nın tarihi ile yakından ilişkilidir. Ateşten sonra hızla restore edilen Artemis'in ikinci tapınağı ile aynı anda inşa edilmiştir. Caria Kral Mausolus tarafından yönetildiğinde bina bir dönemdeydi, bu nedenle şu anki hükümdarı seçti. King Mausolus zorlu ve esnek olmayan doğası ile biliniyordu. Hükümdarlığı sırasında Halikarnas kenti Karya'nın başkenti ilan edildi. Başkentte türbe inşaatı, M.Ö. 353 yılında cetvelin ölümünden çok önce başladı. Eski Yunan mimarları ve heykeltıraşları burayı inşa etmeye ve süslemeye davet edildiler. Mevcut verilere göre, türbenin yapımında yüzlerce yetenekli sanatçı yer aldı. Türbenin etkileyici bir ölçeği vardı. Geniş bir avlu, süslenmiş binalarda olduğu gibi ince büst kabartmaları ve heykeller de vardı. Aslanların taş figürleri, tanrı ve tanrıçaların enfes heykelleriyle birlikte müthiş savaşçı heykellerinden bahsedilmelidir. Kral Mausolus öldüğünde mezar henüz tamamlanmadı. Türbenin inşası sadece M.Ö. 350 yılında tamamlandı. Büyük bir bina yaklaşık 2.000 yıl sürdü. Bu süre zarfında, yapı, korsan sayısız saldırı ve fethi de dahil olmak üzere birçok önemli tarihi olay yaşadı. Türbenin 15. yüzyılda tamamen tahrip edildi. Malta, mermer levhalar aldı ve St. Peter adını taşıyan kalenin inşası için kullandı. 1966'da, eskiden görkemli mezarın kabartmaları ve heykel parçaları, arkeolojik araştırmalar sırasında bulundu. Böylece, bilim adamları imajını olabildiğince yakından kurmayı başardılar. 

Halikarnas Mozolesi


Halikarnas Mozolesi Yapısı ve Özellikleri

Halikarnas Mozolesi (ya da Mausoleion), Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos'da yaptırılmış, Dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir...
Mozole alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. İçeri girildiğinde sağda Bodrum tipi bir ev görülmektedir. Solda görülen uzun yapı içinde Mausoleion'la ilgili kabartmalar, maket ve bazı çizimlerle yapıya ait mimari parçalar sergilenmektedir. Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri diye tanımlanan mozolenin yükseldiği yer bugün bir çukur olarak görülür. Bu çukurun ne olduğunu anlamak için öncelikle kapalı sergi salonunun gezilmesi gerekir. Taban ölçüleri 32 x 38 metre boyutlarındaki Mausoleion, bir zamanlar uzun kenarı 242,5 kısa kenarı 105 metre olan geniş bir alanın kuzeydoğu köşesinde yükselmekteydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder