Bağcılık
İlimizde bağcılık daha önceleri küçük aile işletmeciliği olarak yapılmakta iken 2001 yılında uygulamaya konulan Edirne Valiliği Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında dar gelirli ailelere ve bağcılık ile geçimini sağlamaya çalışan fakat yeni ve modern tesis kurmaya maddi gücü olmayan ailelere geri dönüşümlü İl Özel İdare Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Projesi bütçesi ile yapılan destek lemeler sonucunda günümüz İl genelinde toplam 17 .400 dekar alanda sofralık üzüm ve 6500 dekarda şaraplık üzüm yetiştirilmektedir.Meyvecilik
İlimizde meyvecilik fazla gelişmemiştir. Kapama meyve bahçesi yok denecek kadar azdır. Üretimi en fazla olan meyveler elma, armut, ceviz, erik, şeftali ve ayvadır. İlimizde uygulanan Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde 2001 yılından 2004 yılı sonuna kadar toplam 294 dekar alanda bodur kiraz bahçesi ve 153 dekar bodur elma bahçesi tesis edilmiştir.İlimizde meyve üretim miktarlarında bir önceki yıllara oranla bazı yıllar verim yüksek bazı yıllarda düşüşler; bölgemizde ilkbaharın son donlarının meyve ağaçlarının çiçek açma zamanına denk gelmesi ve çiçeklerin donlardan zarar görmesinden kaynaklandığından ekim alanlarının artmasına karşılık verimlerde belirgin bir düşüş yaşandığı gözlenmiştir.Sebzecilik İlimizde işletme başına düşen arazi miktarı tarla bitkileri yetiştiriciliği ile ailelerin geçinmelerine yeterli olduğundan sebze tarımı sınırlı kalmıştır. Tarla tarımı şeklinde yapılan kavun, karpuz ve domates üretimi dışında diğer sebzelerin Pazar için üretimi oldukça azdır. Kavun-karpuz üretimi özellikle Keşan, Meriç ve Uzunköprü İlçelerinde, domates üretimi Keşan ve İpsala İlçelerinde yoğunluk kazanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder