17 Kasım 2019 Pazar

Edirne Meyve ve Bağları Hakkında

Edirne Meyveleri

Bağcılık

İlimizde bağcılık daha önceleri küçük aile işletmeciliği olarak yapılmakta iken 2001 yılında uygulamaya konulan Edirne Valiliği Kırsal Kalkın­ma Projeleri kapsamında dar gelirli ailelere ve bağcılık ile geçimini sağlamaya çalışan fakat yeni ve modern tesis kurmaya maddi gücü olmayan ailelere geri dönüşümlü İl Özel İdare Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Projesi bütçesi ile yapılan destek­ lemeler sonucunda günümüz İl genelinde toplam 17 .400 dekar alanda sofralık üzüm ve 6500 dekarda şaraplık üzüm yetiştirilmektedir.

Meyvecilik

İlimizde meyvecilik fazla gelişmemiştir. Kapa­ma meyve bahçesi yok denecek kadar azdır. Üreti­mi en fazla olan meyveler elma, armut, ceviz, erik, şeftali ve ayvadır. İlimizde uygulanan Kırsal Kal­kınma Projesi çerçevesinde 2001 yılından 2004 yılı sonuna kadar toplam 294 dekar alanda bodur kiraz bahçesi ve 153 dekar bodur elma bahçesi tesis edilmiştir.

İlimizde meyve üretim miktarlarında bir ön­ceki yıllara oranla bazı yıllar verim yüksek bazı yıl­larda düşüşler; bölgemizde ilkbaharın son donla­rının meyve ağaçlarının çiçek açma zamanına denk gelmesi ve çiçeklerin donlardan zarar gör­mesinden kaynaklandığından ekim alanlarının artmasına karşılık verimlerde belirgin bir düşüş yaşandığı gözlenmiştir.Sebzecilik İlimizde işletme başına düşen arazi miktarı tarla bitkileri yetiştiriciliği ile ailelerin geçinme­lerine yeterli olduğundan sebze tarımı sınırlı kal­mıştır. Tarla tarımı şeklinde yapılan kavun, karpuz ve domates üretimi dışında diğer sebzelerin Pazar için üretimi oldukça azdır. Kavun-karpuz üretimi özellikle Keşan, Meriç ve Uzunköprü İlçelerinde, domates üretimi Keşan ve İpsala İlçelerinde yoğunluk kazanmaktadır.

Edirne Meyveleri

Seracılık

İlimizde seracılık 1995 yıllarından sonra baş­lamıştır. İklim şartlarının olumsuzluğu nedeniyle fazla bir gelişme gösterememiştir. Ancak buna rağ­men üreticilerin küçük alanlarda gelir düzeyini arttırmak için oluşturduğu seralar başarılı bir faaliyetle sürdürmektedir. 2001 Yılında Edirne Valiliği Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında birim alandan alınan verim artışını sağlamak , kısıtlı olan üretim süresini uzatmak ve bölge halkının boş zamanının değerlen­dirilerek işsizliği bir nebze olsun önlemek amacı ile %50 Çiftçi %50 Edirne Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü desteklemeli 20 adet plastik sera veril­miştir. Ayrıca 2002 yılında yine aynı şartlarda 15 adet sera daha verilerek yöremizde örtü altı yetiş­tiriciliği gelişmesine ışık tutmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder