18 Eylül 2019 Çarşamba

Libya Şeriatı


Sahil yolunun epey aşağısında, kıyı setinin ötesindeki karanlık kumsalda gençler gruplar halinde kilimlerin üzerine sıkışmış, meşrubat kutularını sanki içlerinde koladan daha sert bir içecek varmış edasıyla elden ele geçiriyorlardı. Alkol 30 yıl önce olduğu gibi şimdi de kolaylıkla temin edilemi- yor. Ama en azından Suudi Arabistan ya da İran gibi ülkelerle kıyaslandığında, burada yasağı delmenin cezası o kadar ağır değil.

“Suçu ilk kez işleyen biri, ertelenecek şekilde bir yıl hapis ve para cezasına çarptırılır” diye açıkladı, emekli bir hâkim olarak bu konuları derinlemesine bilen Şevki. “Şimdi en büyük sorun eroin; özellikle de öğrenciler ve gençler arasında” diye devam etti, bizzat Kaddafi tarafından 1996'da yapılan bir itirafı tekrarlayarak: “Gençlerimizi kaybettik.”

Ona Libya'da uygulanan şeriat hakkında sorular sordum. “Şeriata göre hırsızlığın cezası ellerden birinin kesilmesidir” diye yanıtladı. “Buradaki yasa böyle, ama doktorlar bunu reddediyor.” Ya bir kadının evlilik dışı hamile kalması halinde çiftin kamçılanması! Bu da standart bir ceza mı? Şevki'nin kırlaşmış yüzü ciddileşti. “Bu çok nadirdir; genelde aileler onları evlenmeye zorlar. Ama evet, bazen bu olur. Yaklaşık üç ay önce, Sebha'da böyle bir dava görüldü.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder