21 Eylül 2019 Cumartesi

Çin'de Dinler


• Din Çin,din açısından büyük çeşitliliğe sahip bir ülkedir ve 100 milyonun üzerindeki kişi çeşitli dinlere inanmaktadır. Başlıca dinler arasında Budizm, İslam, Katoliklik, Protestanlık, Çin'in yerli dini olan Taoizm yanısıra Şamanlık, Doğu Ortodoks Hıristiyanlığı ve Naxi halkının Dongba dini bulunmaktadır. Hui, Uygur, Kazak, Kırgız, Ta- tar, Özbek, Tacik, Dongxiang, Salar ve Bonan halkları İslama; Tibetliler, Moğollar, Lhoba, Moinba, Tu ve Yugurlar Budizme, ve Dai, Blang ve Deang da Theravada Budizmine inanmaktadırlar. Az sayılmıyan miktarda Miao, Yao ve Yi, Katoliklik veya Protestanlık dinine bağlıdır. Bazı bağlı Han Çinlileri, Budizm, Katoliklik, Protestanlık veya Taoizme inanmaktadır.

Budizm, Çin'e M.Ö. birinci yüzyılda Hindistan'dan gelmiş ve M.S. dördüncü yüzyıldan sonra hızla yayılmıştır. Tibet Budizmi veya bazen adlandırıldığı şekilde Lamalık, özellikle Tibet ve İç Moğolistan'da bulunmaktadır. Çin'deki tanınmış Budist tapınakları Luoyang'daki Beyaz At Tapınağı, Xi'an'daki Daci'en Tapınağı; Beijing'deki Fayuan Tapınağı, Hangzhou'daki Lingyin Tapınağı ve Henan Eyaletinin Denfeng İlçesindeki Shaolin Tapınağıdır. Tibet'teki Jokhang Tapınağı, Tashilhunpo Manastırı ve Sakya Manastırı, Oinghai'deki Kumbum Manastırı, İç Moğolistan'daki Beş Pagoda Manastırı ve Beijing'deki Yonghegong, Tibet Budizminin tanınmış merkezleridir.

İslam, Çin'e ilk olarak muhtemelen yedinci yüzyılın ortalarında geldi. Tang (618-907) ve Song (960-1279) hanedanları döneminde Orta Asya üzerinden karayolu ile kuzeybatı Çin'e ve deniz yolu ile Çin'in güneydoğu limanlarına gelen Müslüman Arap ve İranlı tüccarlar, İslami inanışı da beraberlerinde getirdiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder