20 Eylül 2019 Cuma

Çin-Tayvan Yeniden Birleşmesinden 3 Madde


1. Çin'in barışçı yollarla yeniden birleşmesini gerçekleştirmek ve Çinlilerin Çinlilerle savaşmasını önlemek için elimizden gelen her türlü gayreti göstermeliyiz. Güç kullanmama sözü vermiyoruz. Ancak, bu Tayvan'daki vatandaşlarımıza değil, yabancı güçlerin Çin'in yeniden birleşmesine müdahale ve "Tayvan'ın bağımsızlığını" yaratmaya yönelik gayretlerine karşıdır. Tayvan, Hong Kong ve Macao'daki vatandaşlarımızın ve yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın, ilkeli tutumumuzu anladığından eminiz.

2. 21'inci yüzyılda dünyadaki ekonomik gelişme karşısında bogazların her iki yakası arasında ekonomik mübadele ve işbirliğini geliştirmek için hiç bir çabadan kaçınmamalıyız. Bu şekilde, her iki tarafda gelişen bir ekonomiden yararlanabilir ve bütün Çin ulusunun çıkarlarına hizmet etmiş olur. Siyasi anlaşmazlıkların, bu tür ekonomik iş- birliğini engellememesi gerektiği görüşündeyiz. Daha uzun bir süre, ana ülkede Tayvan yatırımlarını teşvik etmeye yönelik politikayı uygulamaya devam etmeli ve Tayvanlı Vatandaşların Yatırımlarının Korunması konusundaki Çin Halk Cumhuriyeti Kanununu yürürlüğe koymalıyız. Her koşulda Tayvanlı yatırımcıların meşru hak ve çıkarlarını gerçekçi bir şekilde korumalı ve karşılıklı anlayış ve güveni artıran Tayvan Boğazlarının her iki yakası arasındaki mübadeleleri ve temasları sürekli olarak teşvik etmeliyiz. İki taraf arasındaki doğrudan posta, hava ve denizcilik bağlantıları ve ticaretin ekonomik gelişmeleri ve çeşitli alanlardaki temasları açısından nesnel şartları oluşturmaları ve bunların her iki taraftaki insanların çıkarlarına hizmet etmeleri nedeniyle bu tür doğrudan bağların oluşturulmasının hızlandırılması için pratik önlemler alınması mutlak bir gereksinimdir. İki taraf arasın- da belirli özel konularda müzakerelerin başlatılması için gayret gösterilmelidir. Bu tür müzakereleri mütekabiliyet ve karşılıklı çıkar temeli üzerinde yapmaya ve Tayvan'lı yatırımcıların hakları ve menfaatlerinin korunması konusunda hükümet dışı anlaşmalar imzalamaya hazırız.

3. Çin'in bütün etnik gruplarının üyeleri tarafından yaratılan 5,000 yıllık eşsiz kültür, bütün Çin halkının kalplerini birbirine bağlamakta ve anavatanın barışçı yollardan yeniden birleşmesi için önemli bir temel oluşturmaktadır. Boğazların her iki tarafındaki insanlar, Su kültürün zarif geleneklerini birlikte devralmalı ve ileriye götürmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder