3 Nisan 2019 Çarşamba

POLONEZKÖY


POLONEZKÖY REHBERİ


İstanbul'un yamboşmaaki Polonezköyü Polonyallar kurdular. Coğu boşta ötelere görtüler de bir zamanlar dolup fason kilise İstanbul'un yanıbaşında ilginç bir köy var. Polonezköy! Yeşile boğulmuş bu yerleşime “köy” demek aslında biraz uygunsuz düşüyor ama resmi statüsü böyle. Köyü 1846'da işgale uğraması üzerine ülkesi Polonya'yı terkeden Prens Kartarinsky ve adamları kurdular. Osmanlı'nın kendisine verdiği yöreye yerleşen Polonyalılar o gün bu gündür burada oturuyorlar. Gerçi gençleri çoğunlukla yurtdışına gittiği, güzel doğası ve İstanbul'a yakınlığı dolayısı ile köyde yazlık kuran kentliler de çok arttığı için köyün Polonyalılığı biraz sulandı ama gene de ana karakterini koruyor. Çevreyi kendi anlayışlarına göre düzenleyen, kendi mimari anlayışları ile evler kuran göçmenler Padişah Abdülmecit'in tarımsal üretimlerini vergiden muaf tutmasının da etkisiyle bir daha ülkelerine dönmediler. Köyün yeşil doğası içinde yürüyüş yapmak ya da at kiralayarak dolaşmak gerçekten güzel.

Polonezköy kışın kar altında kaldığı zaman da etkileyici bir başka güzelliğe bürünür. Özellikle av meraklılarının gözde yerleri arasındadır.
Tereyağının, peynirin en iyisinin üretildiği köyde günübirlik kalınıp yemek yenebilen ya da gece konaklanabilen ev pansiyonlar bulunmaktadır. Misafirperverlikleri ile tanınan köy sakinleri sizi müşteri gibi değil gerçekten misafir gibi ağırlayacaklardır.
Özel Polonya yemekleri yapan az sayıda yer de halen mevcut. Ama yaşlılar dünyadan göçtükçe, gençler. de başka ülkelere gittikçe bu çok orijinal köyden pek bir şey kalmayacak gibi. Köyün özgün mimari özelliği, yörede ardarda yapılan yeni yapılarla şimdiden gölgede kaldı. Geleceğe ne kalacağı ise meçhul. Pansiyonlarda kalmak istemezseniz bir otel de var. Geçen yıl bir de zayıflama merkezi işlevi gören özel bir otel açıldı. Normal geceleme müşterisi almıyor.
Köyün en ünlü ürünü kiraz. Haziran ayında giderseniz iyi kiraz yeme ve satınalma fırsatınız olur.
İstanbul'un bin rengi varsa biri de işte bu ilginç köy. Özgünlüğü tamamen yitip gitmeden bir görün. Hemen bu hafta sonu gidin.

ULAŞIM

Beykoz üzerinden veya Fatih Köprüsü'nün Anadolu tarafından girişi öncesinde Beykoz çıkışından dönerek ulaşabilirsiniz. Polonezköy'e Beykoz'dan dolmuşla da ulaşılabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder