6 Nisan 2019 Cumartesi

ÇANAKKALE


çanakkale

ÇANAKKALE
Çanakkale Marmara Denizi'nin bitip Ege Denizi'nin başladığı boğazın Anadolu kıyısında kurulmuş bir tarih ve tatil kenti. Hem Avrupa hem de Asya kıtasının ikisinde birden bulunan, İstanbul'dan sonraki tek ilimiz.
Deniz için Çanakkale'nin içi uygun değil, Güzelyalı tarafına gitmek
gerekiyor. Çanakkale'nin içindeki
otellerde kalırsanız dolmuşlarla da Güzelyalı'ya ulaşabilirsiniz. Doğrudan bu yöredeki otelleri de seçebilirsiniz. Her keseye uygun otel bulabilirsiniz.
Çanakkale bir tarih kentidir demiştik. Bu tarihin iki büyük noktası Homeros'un İllada Destanı'nda anlatılan Troya Savaşları ile Çanakkale Savaşları'dır. i
Troya MÖ. 3000 yılında kurulmuş ve MS. 500 yılına kadar 3500 yıl yıkılıp yeniden yapılarak hep aynı yerde varolmuştur. Dokuz kez yakılıp yıkılan kent aynı yerde tekrar kurulduğu için tarihi aydınlatma açısından buradaki kazılar çok önemli bilgiler sağlamıştır. Çanakkale - İzmir yolunun 30. km'sinden ayrılan 4 km'lik yolla ulaşılan Troya'da bugün görülen kent Vi. Troya'dır. Bir depremde yıkıldığı anlaşılan kentin yerine hemen yeniden kurulan VIl. Troya ünlü “Tahta At” hilesi ile yakılıp yıkılan Priamos'un Troya'sıdır. Akha'lıların zengin Troya'yı ele geçirmek için başlattığı bu ünlü savaş Doğu ile Batı arasındaki ilk savaştır. Homeros'un büyük destanına konu olan savaşta Karialılar, Lykyalılar, Amazonlar gibi Anadolu yarımadasında yaşayan kavimler Troya'nın yanında yer almışlardı. Akhalılar güçle alamadıkları Troya'yı Tahta At hilesi ile ele geçirdiler.
İlk kazının 1870'de yapıldığı Troya'da Priamos'dan 1873'de çıkarılan 12771 parçanın Osmanlı'nın verdiği izne göre yarı yarıya paylaşılması gerekirken Arkeolog Schliemann tarafından tümüyle yurtdışına kaçırılmasından 122 yıl sonra bugün tartışılması da ilginç bir anektod olabilir. Bu parçalardan 260'ı Moskova'dadır. Geri kalanı kayıp ilan edilmiştir.
Troya'da dolaşırken bu destansı savaşı ve acı sonunu düşünerek tarihin çok sonraki yıllarına gelebiliriz.
Bir büyük savaş da 1. Dünya Savaşı sırasında ( 1915) cereyan eden Çanakkale Savaşı'ydı. İtilaf devletlerinin donanmasının Karadeniz'e çıkmak için düzenlediği saldırıya 500 bin asker katıldı. Onbir ay süren savaşın sonunda 213 bin askerini yitiren itilaf devletlerinin saldırısına karşı koyan komutanlar arasında Kurmay Yarbay rütbesindeki Mustafa Kemal (Atatürk) de vardı. Kilometrelerce uzaktan görülebilen Zafer Anıtı Hisarlık burnunda bir tepe üzerinde ve 40 metre yüksekliktedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder