Amasra Tatil Rehberi
Amasra'nın ilk kuruluşu M.Ö. 2000 yıllarında Esamos. M.Ö. 4.yy'da da kraliçesinin adını alır. Amastrist. Cromna'nın yanında önemli bir ticaret merkezi. Köle ve kıymetli maden ticareti yapılıyor. Denizci halk Akhalar ve torunları Kafkasları yağmalayıp, şehirlerine taşırlar. 7000 hanelik bir kent olur. Amastrist. Tarih boyunca hep önemini korur. Osmanlıların Karadeniz'deki Mekteb-i bahriyesi (Denizcilik Okulu) burada açılır. Aynı bina şimdiler de müze. Bir kıymet bilen geldiğinde Türkiye'nin önde gelen müzelerinden birisi olmaya da aday. Çünkü tarih hala Amasra'nın bir iki metre altında yatıyor. Söylendiğine göre işte bu nedenle yarım metreden çok temel bile kazdırılmıyor Amasra'da. Müze'de iki yanda ayrı tarihler sergileniyor. Tek katlı müzenin sağ tarafı antik dönem buluntuları. Hemen hepsi bina temelleri kazılırken bulunmuş. Sol bölümünde etnografik eserler sergileniyor.
Birçok eseri ise üst kattaki depoda. Tabi ki yer yokluğundan. Binanın bahçesinde de bazı buluntular sergileniyor. Amasra müzesi görülmesi gereken bir müze (Çamlık Sokakta). Amasra küçük bir sahil kasabası olmaktan çıkıp turizm merkezi olmak için çaba gösteriyor. Dokusunu kavrayabilmek, kokusunu hissedebilmek için yürüyerek gezilmesi gereken yerlerden. Zaten gezilecek yerleri çok büyük bir alanı kapsamıyor. Üstelik birçok sokağa da otomobil giremiyor, daracık da ondan. Kaleye oldukça güçlü durumda olan surlar üzerindeki kapıdan giriliyor. Buradan iç kaleye geçiliyor.
Amasra Tarihi ve Kalesi
Kalede Cenovalılardan kalma haç arması görünüyor. Yazık ki yapılardan pek birşey kalmamış ve kolay korunabilecek yer dahi gecekondu alanına dönmüş. Boztepe denilen yarımada Bizans ve Ceneviz surları ile çevrili, surların bir bölümü ayakta. Bazı sur parçaları bir gecekondunun duvarı oluvermiş. Çekiciler Çarşısı ilçenin en canlı yeri. Yazın akşam saatlerinde yürüyemeyecek kadar kalabalık olabiliyor. Aklınıza gelebilecek veya gelmeyen her şey var. Hakiki el işlerinden plastik tabancaya kadar. Şile bezi giysilerden taka maketine...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder