8 Nisan 2019 Pazartesi

İZMİR - ÇEŞME



İzmir'in batıya doğru uzanan yarımadasında Çeşme, Urla ve Karaburun ilçeleri yer almaktadır.
İzmir Körfezi'nin doğu ucundaki Foça'nın karşısında, batı ucunda yer alan Karaburun, yarımadanın en bakir yöresidir. 106 km'lik İzmir - Karaburun yolu deniz kıyısını izleyen asfalt ama çok virajlı olduğundan birbuçuk saat kadar sürer. Yol üzerinde geçilen Urla, Çeşmealtı ve Mordoğan İzmirlilerin orta halli yazlıklarının mekanıdır. Urla'nın ilçe merkezi denizden içeridedir fakat hem İzmir Körfezi'ne hem de Sığacık Körfezi'ne sahili vardır. Urla'ya bağlı Bademler Köyü ilginç, özellikle görülmeye değer. Kooperatifleşmenin ilk örneklerini vererek kalkınmış Bademler modern evleri, okuma ve tiyatro salonu ve ülkemizin tek “Oyuncak Müzesi” ile alışageldiğiniz köylerden çok farklıdır. Karaburun kayalar üzerinde kurulmuş, ancak batısı sahil olan sarp bir. küçük ilçedir. Şeyh Bedrettin'in müridlerinden Börklüce Mustafa'nın önderliğindeki köylü ayaklanmalarının geçtiği yörelerden biri olarak bilinir. Çeşme İzmir'in en gözde sayfiye yeridir. İzmir'e dözgüm Bir oroyolla bağlı olan Cesme 'nin ara sokaklarında dolaşmayı unutmayın.
ÇEŞME
İzmir'den Çeşme'ye yapılan yeni ve güzel otoyolla ulaşılıyor (1995 Nisan sonunda henüz tümü açılmamıştı, ama yaz sezonuna yetişeceği söyleniyor). Otobüsle gitmek isteyenler İzmir Üçkuyular terminalinden Çeşme Seyahat otobüslerine binmeliler. Otomobille 45 dakikada ulaşılabiliyor. İstanbul'dan direkt otobüs var.  Muğla veya Aydın yönünden gelenler Selçuk (veya Kuşadası) Gümüldür - Seferihisar yoluyla İzmir'e uğramadan Çeşme'ye ulaşabilirler. Yer yer virajlı ama sahil boyunca ilerleyen güzel bir yol, fazla trafiği de yok. Çeşme iki bölümlü bir ilçe. Önce İlica'ya geliniyor. Ilıca yeni bir yerleşim. İzmir'in en gözde yazlık yeri. Arsa pek bulunmuyor, yazlık evlerin alınıp satıldığı pek görülmez ama satılırsa da çok pahalıdır. Yeterli otel ve lokantalar var. Yazın sıcak günlerinde bile öğleden sonra çıkan İmbat, serinliğiyle havayı rahatlatan bir rüzgardır. Akşam iyice inerken İzmir sosyetesinin gençleri sokaklarda volta atmaya, gece de gençler diskoları, büyükler meyhaneleri doldurmaya başlar. Apartmanlaşmamış yazlık evlerin bakımlı bahçelerinde sofralar kurulur. Ilıca'nın plajı uzun, güzel kumsallıdır. Sığ denizi özellikle küçük çocuklar için çok uygundur.
Ilıca'nın adı 1,5 km ilerdeki Şifne ılıcalarından geliyor. 42 derece sıcaklıktaki doğal havuz suyunun fazlası denize akıyor. Tuzlu deniz suyu dibe inip tekrar ısınıyor ve yüzeye çıkarken mineralleri de getiriyor. Şifası da buradan geliyor. Romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları ve kadın hastalıklarına iyi gelen termalin dinlendirici özelliği de var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder