16 Nisan 2019 Salı

FETHİYE


fethiye
Eğer tüm şehirler ve denizler bir renkle anlatılsaydı, Fethiye kesinlikle Turkuaz rengi ile anlatılırdı.  Turkuaz özellikle Göktürklere özel , yeşile benzer mavi demektir ve Türk'ten türemiş, Türk çinilerinin mavisinden. İşte mavinin bu en güzel tonu gelip Fethiye'de Ölüdeniz'e oturmuş. Akşamüstü, günbatımına doğru doğa harikası Ölüdeniz'de, başka hiç bir denizde göremeyeceğiniz türkuazı yakalayacaksınız. Mavi desen mavi değil, yeşil desen yeşil değil ama hem mavi, hem yeşil. Anlatması zor. İyisi mi siz gidip kendiniz görün de vurgun yemiş gibi olun! Fethiye'ye varıp da kalacağınız yere yerleştiniz mi, önce bir çarşısını dolaşın. Fethiye tatile gidenleri sadece misafir etmiyor da Bağrıma basıp herkesi biraz Fethiyeli yapıyor. Fethiyeli olmaya bir ifirozmız yoktur herhalde...Oldukça iyi korunmuş, yapılaşmanın kontrol altında tutulduğu, daracık sokakları gölgeli, küçücük meydanları sevimli çarşıyı dolaştınız mı kendinizi artık Fethiyeli hissedeceksiniz. Yabancılığınızı unutacaksınız da yıllardır burada yaşıyormuşsunuz gibi bir duygu saracak içinizi. Akşam olunca çarşının rengi ve havası değişiverir. Lokantaların, barların zamanıdır artık. Balıklar ızgarada cızırdamaya başlamış ve ortalığı hafiften bir anason kokusu sarmaya başlamıştır. Gündüzün sıcağı da geride kalmış, akşamın serinliği egemen olmuştur. Fethiye'nin antik çağdaki adı Telmessos'du. Lykia uygarlığının Karia sınırındaki bu önemli kentinin kuruluşu efsanede şöyle anlatılıyor: Tanrı Apollon Finike kralı Agenor'un küçük kızına sevdalanır. Ama kız çok utangaçtır ve Apollon'un aşkına bir türlü karşılık vermez.
Fethiye'de oturup kalmayın, çevreyi gezin mutlaka arabanızın olması da sart değil, Yürüyerek bile Bir çok güzel yer görebilirsiniz. İsterseniz Oyuk Tepe'nin etrafınela dolaşın ve denizi tepelerden seyredir, cam kokuları arasnda. köpeğe dönüşerek kendini kıza sevdirir. Bir oğulları olur ve adını Telmessos koyarlar. Kentin adı da buradan gelir.
Perslerin tüm Lykia kentlerini ele geçirmesiyle Pers egemenliğine girer. İskender'in Persleri yenmesiyle onun, daha sonra Bergama Krallığı'nın egemenliğini yaşar. Bergama'nın çöküşüyle Lykia Federasyonu'na bağlanır. 1284'de Menteşeoğulları, 1424'de Osmanlı topraklarına katılır. Bugünkü adı 1934'de şehit pilot Fethi Bey'e izafeten verilmiştir. Antik çağda Telmessos kahinler kenti olarak ünlenmişti. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder