23 Nisan 2019 Salı

ÇAYAĞZI REHBERİ


Çayağzı'nda yıllar önce Rumlar ve yerli Manavlar birlikte yaşarlarmış. Şimdi yalnız Selanik'ten gelen göçmenler yaşıyor. Son derece çalışkan olan köylüler toprağı arı gibi işliyorlar. Boş bir karış yer görmek hemen hemen imkansız.
En meşhur ürün balığın tabak arkadaşı kırmızı soğan. Köylüler Türkiye'de en iyi kırmızı soğanın Kapıdağ yarımadasında yetiştiğini söylüyorlar.
Bir döneme tanıklık eden eski evlerin çoğu yıpranmış ama tipik mimari özellikleri görülüyor. Yüksek tepelerden ve sokak aralarından bakınca çok güzel bir tablo görüyorsunuz. Çevrenin koyları hâlâ Rumca adları ile anılıyorlar: Draça, Büyük ve Küçük Kakıskala, Burkiki ve başkaları. Güney sahillerimizi aratmayacak güzellikte koylar sıralanıyor.
Kapıdağ yarımadasındaki 18 köy arasında örnek köy sayılan Çayağzı'nda balıkçılık, zeytincilik ve ipekböceği yetiştiriciliği de yapılıyor. Dut ve kiraz zamanı ayrı bir tad, soğanların dizilmesi ayrı bir seyir keyfi veriyor. Yeşil ve mavinin bir arada oluşu, temiz havası, el değmemiş doğası ve sıcakkanlı insanları arasında sahildeki kahve ve restoranlarda oturmanın keyfi de bir başka.
Kakıskala koylarında denize dik inen sünger kayaları ilginizi çekecektir. Sünger görünüş, kalkerli tabakaların şiddetli rüzgarın anaforuna karışan kumların kayalarda minicik delikler oluşturmasıyla ortaya çıkıyor.
Balığı lokantalarda değil de kendi yaktığınız mangalda pişirmek isterseniz önceden balıkçılara sipariş vermeniz gerekiyor. Denizin dalgasız zamanlarında kayalıklardan pavurya yakalanabilir ve müthiş bir lezzet tadılabilir. Balıkçı lokantalarına oturursanız çoban salatasını unutmayın. Sarımsak, bol maydonoz ve has zeytinyağı ile incecik doğranmış çoban salata Tekirdağ rakısı ile iyi gidiyor.

ÇAYAĞZI REHBERİ

Eski adı Şahinburgaz. olan Çayağ Köyü'ne pazar günleri dışında Bandırma'dan minibüs seferleri var. 45 dakika sürüyor. Otomobille gidenler Bursa üzerinden Bandırma'ya gek meden Erdek yoluna dönecekler. Bağfaş fabrikasını geçince T ayrımı takip edilecek,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder