29 Ağustos 2019 Perşembe

Bafa Gölü ve Kuşları


Yıllar önce, daha otoyol yokken, Söke-Milas­-Bodrum güzergahında giden yolcuların, ba­lık yemeden geçemediği bir yerdi, Bafa kıyı­ları. Çamiçi köyüne kadar sıralanan küçük balık restoranlarında, havuzlardan gölün ta­ze balıkları seçilir ve ızgarada pişirilirdi. Hatta sabah kahvaltısında bile balık yiyene rastlamak olağandı. O günden bugüne, gölün ekosisteminde meydana gelen değişimler, göldeki balık miktarını azalttı.

1994 yılında, biyolojik yapısı ve bilimsel araş­tırmalar için ideal bir merkez olması nedeniy­le, Bafa Gölü, 1994 yılında, "milli park" kap­samına alındı. Böylece, yasal olmayan faali­yetlere son verildi; kaçak avlanma ve aşırı ot­latma engellendi.


Bafa ve çevresi, uluslararası kuş alanları liste­sinde bulunan ve 208 kuş türünün saptandığı bir bölge. Bu kuş türlerinin 68'i burada ku­luçkaya yatıyor. Nesli tehlikede olan ve bü­tün dünyada sayısı ancak 2000 olan tepeli pelikanların, üçüncü en büyük kolonisi Bafa Gölü'nde kuluçkaya yatıyor. Yine dünya çapında nesli tehlikede olan, cüce karabatak ve deniz kartalı burada kuluçkaya yatıyor. Ayrıca göl, 300.000' in üzerinde farklı türden kuşlara kış aylarında, barınma ve beslenme olanağı tanıyor. Flamingo, kül rengi balıkçıl, sakar meke, yeşilbaş ördek, bozdalağan ör­dek, saztavuğu, uzunbacak, yalıçapkını ve beyaz balıkçıl bu bölgede görülebilen diğer kuşlardan bazıları. Bunun yanı sıra gölün kış aylarında yüz binlerce ördek ve su kuşu türü tarafından beslenme ve barınma yeri olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder