21 Aralık 2019 Cumartesi

Malezya Hakkında Herşey


Malezya Hakkında

malezya
Malezya, Güney Çin Denizi ile bölünen iki coğrafi bölgeden oluşur: kuzeyde Tayland ve güneyde Singapur ile sınırlanan Malay Yarımadası'nda bulunan yarımada Malezya (veya Batı Malezya) ve kuzey tarafında yer alan Malezya Borneo (veya Doğu Malezya) Endonezya sınırında ve Brunei Sultanlığı'nı çevreleyen Güney Çin Denizi'ndeki Borneo adası. Ülke ayrıca Filipinler ve Vietnam ile deniz sınırlarını paylaşıyor.

Malezya toplam 329.847 km² alanı kaplayarak, Norveç'ten biraz daha büyük veya ABD New Mexico eyaletinden biraz daha büyük. En yüksek dağı Borneo adasında 4.095 m ile Kinabalu Dağı'dır. Mt. Kinabalu ve çevresindeki Kinabalu Parkı resmi web sitesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

Malezya Nüfusu

malezya

Malezya'nın nüfusu 31.6 milyon kişidir (2016'da). En büyük şehri ve ulusal başkenti Kuala Lumpur. Konuşulan diller Malayca (resmi), İngilizce, Tamilce ve Çince (Kantonca)
Malezya, Güneydoğu Asya'da çok etnili ve çok dinli bir ülkedir ve GSMH'da yalnızca Singapur ve petrol zengini Brunei tarafından geride bırakılan en zengin ve en gelişmiş ülkelerden biridir. Malaya Federasyonu 31 Ağustos 1957'de bağımsız bir ülke oldu.
16 Eylül 1963'te federasyon, Singapur, Sabah (eski İngiliz Kuzey Borneo) ve Sarawak eyaletlerinin katılımıyla genişletildi. "Malezya" adı o tarihten itibaren kabul edildi. Singapur federasyondan 9 Ağustos 1965'te ayrıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder