6 Aralık 2019 Cuma

HAWA MAHAL

HAWA MAHAL

HAWA MAHAL

HAWA MAHAL Fiziki Konumu

Hindistan'da meraklı turistler için görülmeye değer muhteşem peri sarayları da vardır. Bunlardan biri Jaipur'da. Rüzgârların güzel sarayı, tüm gurur ve modern kentin önemli bir dönüm noktasıdır. Beş katlı bina şehir merkezinde bulunmaktadır. Sarayın yapımı beş yıl sürdü ve 1803'te sona erdi. Pembe kumtaşı, saray yapımı için ana yapı malzemesi olarak kullanıldı, bu nedenle bina o kadar etkileyici görünüyor. Sarayın bir diğer önemli özelliği, ön cepheden gelen muazzam pencere sayısıdır. Toplam pencere sayısı 953'e ulaştı. Saray, Maharaja Sawaj Pratap Singh ve harem için inşa edildi ve bu nedenle yalnızca çok güzel değil aynı zamanda konforlu bir şekilde döşenmiştir. Binadaki çok sayıda minik pencere kazara olmaz. Yardımları ile sıcak bir günde büyük binalar yayınlandı. Rüzgârların sarayı da dini önem taşıyor. Yerliler, mimari anıtın Krishna Tanrı'ya ayrıldığına inanıyorlar. Efsanenin belirttiği gibi, tanrı süsleyen çelenk harika sarayın prototipi olarak kullanılıyordu. Yapının bir başka ilginç özelliği, renkli renkli cam pencerelerle dekore edilmiş minik kapalı balkonlardır. Maharaja pencerelerin kadınları için donanımlı olmasını emretti, böylece şehrin merkezi caddesini sessiz bir ortamda izleyebileceklerdi. Oryantal masalların klasik sarayı, bugün Hawa Mahal Hindistan'ın en çarpıcı ve ziyaret edilen yerlerindendir. 

HAWA MAHAL


HAWA MAHAL Yapısı

Hindistan'da Jaipur şehrindeki ünlü yapı Hawal Mahal. 'Rüzgarların sarayı' anlamına gelen bina 1799 yılında Kral Sawai Pratap Singh için inşa edilmiş. 953 kemerli penceresi, Rajput Hanedanına özgü mimari sitili ile göz kamaştırıcı binanın rengarenk pencereleri, harem kadınlarının sokağı izlemeleri için özel tasarlanmış.Ön cephesi Vishnu tanrısının tacı formunda.
Hindistan'da Jaipur şehrindeki ünlü yapı Hawal Mahal. ''Rüzgarların sarayı'' anlamına gelen bina 1799 yılında Kral Sawai Pratap Singh için inşa edilmiş. 953 kemerli penceresi, Rajput Hanedanına özgü mimari sitili ile göz kamaştırıcı binanın rengarenk pencereleri, harem kadınlarının sokağı izlemeleri için özel tasarlanmış. Hawa Mahal Sarayı Hindistan’ın Jaipur kentinde bulunur. Jaipur’un kalbinde bulunan bu güzel beş katlı saray, 1799 yılında Kachhwaha Rajput Hanedanlığı yöneticisi Maharaja Sawai Pratap Singh tarafından yaptırılmıştır. Yapının mimarı Lal Chand Ustad, sarayı kırmızı ve pembe kumtaşı kullanarak Lord Krishna’nın tacı, Hindu Tanrısı biçiminde inşa etmiştir. Babür mimari tarzının güzel bir örneğini sergileyen piramit şeklindeki saray karmaşık tasarımlarla süslenmiş pencerelere sahiptir. Hint tarihinde yapılan atıflara göre, Hawa Mahal’in inşasının arkasındaki asıl sebep; halk içine çıkması yasak olan kraliyet kadınlarının, halk arasında görülmeksizin sokaklarda günlük olayları ve törenleri izlemeleri için tüm caddeyi görebilmeleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder