3 Temmuz 2020 Cuma

Sukhothai Görülecek Yerler

Sukhothai Wat Phra Phai Luang

Sukhothai Wat Phra Phai Luang

Bu eski Khmer yapısı, bir zamanlar Hindu tapınağı, bir Budist tapınağına dönüştürüldü. Bir hendek ile çevrili olan tapınak, Wat Sri Sawai'deki gibi üç laterit şaka ile çevrelenmiştir - sağlam kalan tek şey sıva figürleriyle süslenmiştir. Şakaların önünde viharn kalıntıları ve kaidesinde oturmuş bir Buda ile çökmekte olan bir chedi vardır. Bu yapılara bakan, dini kalıntıları barındırmak için inşa edilmiş basamaklı piramit çatılı kare bir yapı olan mondop'tur.

Wat Sra Sri

Bu huzurlu tapınak, keşişlere su sağlayan ve kutsal alan için bir sınır görevi gören lotus dolu bir gölün içindeki iki bağlı adada oturuyor. Sri Lankalı tarzı bir chedi altı küçük chedis'e hükmeder ve büyük bir sıvaya oturmuş Buddha, chedis'i geçerek ve gölün üzerinden ufka doğru bir dizi sütuna bakar.

Wat Sra Sri

Özellikle harika, Sri Lankalı tarzı chedi'nin yanındaki yürüyen Buda'dır. Yürüyen Buda bir Sukhothai yeniliğidir ve Tayland'ın sanatsal tarzlarının en eterikidir. Buda'nın tasviri genellikle siyasi otoritenin bir yansımasıdır ve hükümdardan sonra modellenmiştir. Khmerler altında otorite hiyerarşikti, ancak Sukhothai kralları huzur, mutluluk ve adalet ideallerini temsil ediyordu. Yürüyen Buda, Sukhothai'nin sanatının özüdür; havada yatıyor, ne Dünya'ya kök salmış ne de sıradan insanların ulaşamayacağı bir kaide üzerine yerleştirilmiş gibi görünüyor.

Wat Traphang Tanga Lang

Wat Traphang Thong Lang'ın kare mondopu, dış duvarları nişlerde güzel sıva figürleri - bazı Sukhothai'nin en iyi sanatı olan ana kutsal alan. Kuzey tarafı Buda'nın karısına vaaz vermek için geri döndüğünü tasvir eder. Batı tarafında babasına ve akrabalarına vaaz verir. Buda'nın öyküsüne cennetten inen bir melek eşlik eden güney duvarındaki rakamlara dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder