12 Mayıs 2019 Pazar

Azize Catherine Manastırı - Mısır



Azize Catherine Manastırı

BEDEVİ SELAM HÜSEYİN ve aşiret liderinin Yunan-Ortodoks Başpiskoposu Damianos'a danışmak için geldiği Azize Catherine Manastırı'nda, yüz yıllık dayanışma ve güven ilişkisi hâlâ sürüyor. Manastırın üzerindeki tepede 16 yüzyıl boyunca pek çok kez yıkılıp yeniden yapılmış Kutsal Teslis Şapeli'nde rüzgâr Alman turistleri dövüyor. Elini batıya doğu sallıyor. “Tepelerde” diyor.
Kulübün dışında uzanan bulvarlarda binlerce turist, ışıklandırılmış palmiyelerin altında toplanmış, mangodan yapılmış içecekleri yudumluyor; geceyarısı olmasına rağmen gözlerinde güneş gözlükleri var. Ortalıkta görünen yegâne Mısırlılar, içki servisi yapan ve el ilanları dağıtanlar. Onlar, kent dışındaki kontrol noktalarından geçmelerine olanak tanıyan çalışma iznine sahip şanslılar arasında.
Ertesi gün kumsalda gördüğüm bir manzara rahatlıkla İbiza ve St. Tropez'de de görülebilir cinsten. Üstsüz güneşlenenler, kocası sular sıçratarak sörf yaparken kıyıda yalnız başına oturmuş, tepeden tırnağa kara çarşaflı kadınla göz göze gelmemek için kendilerini zorluyorlar.
El-Mestekavi'nin yardımcısı Timi, patronunun yeni girişimini göstermek için onun arazi aracının direksiyonuna geçiyor. Sahilde bir virajı döndüğümüzde karşımıza devasa bir kumdan kale çıkıyor. “Dünyanın en büyüğü; diyor Timi. Bittiğinde, akvaryumu, su parkı ve lokantalarıyla bir eğlence alanı olarak hizmet vereceğini anlatıyor.
Aslında kumdan değil de fosilleşmiş mercan parçalarından yapılmakta olan binanın inşaatında çalışan Kahireli işçilerin aralarından geçerek kaleye tırmanıyoruz. Tepeye ulaştığımızda, Kızıldeniz ve hazineleri ayaklarımızın altına seriliyor: binlerce tür balık, mercan resifleri, mangrovlar. Turizm patlamasını başlatan da işte bu enfes, kırılgan sualtı ekosistemi ve şu anda Sina, Mısır'ın en gözde turizm mekânı olarak Kahire ve Mısır anakarasını geride bırakmış durumda. Şarm el Şeyh'in nüfusu son 20 yılda ona katlanırken, turist sayısı da yılda 8 binden beş milyonun üzerine çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder