21 Eylül 2020 Pazartesi

Beylerbeyi Sarayı ve Büyük Valide Han, İstanbul

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

1865 yılında Sultan Abdülaziz için yazlık konut olarak inşa edilen Beylerbeyi, Avrupa ve Türk stillerinin benzer eklektik bir karışımını bünyesinde barındıran ancak daha küçük, daha az görkemli ve daha kişisel bir his veren bir mini-Dolmabahçe'ye benziyor. Beylerbeyi, süslü bir şekilde boyanmış tavanlara, Bakara kristal avizelere, altın kaplama mermer sütunlara ve girift bir şekilde oyulmuş ahşap mobilyalara sahiptir; merkez salonda beyaz mermer bir çeşme ve bir alay için yeterince geniş bir merdiven vardır. Boğaz'ın Asya yakasında, ilk köprünün altındaki manolya gölgeli saray arazisi de hoş, iki deniz kenarı pavyonu (biri erkekler, diğeri kadınlar için) tuhaf bir şekilde süslü mimarisiyle öne çıkıyor. Sarayı görmek için bir tura katılmalısınız.

Büyük Valide Han

Büyük Valide Han

Kapalıçarşı ve Haliç arasındaki dolambaçlı sokaklar, birçok eski Osmanlı ticari binasını veya hanlarını içeriyor. Tarihsel olarak bunların en önemlisi, 17. yüzyılda Valide (kraliçe anne) Kösem Sultan tarafından yaptırılan Büyük Valide Han; Haliç'e demirlemiş gemilerden gelen malların depolanması ve seyyar tüccarlar için kervansaray veya otel olarak kullanılırdı. Girişte, güvenlik nedeniyle geceleri kapalı olan ve hala kapalı olan devasa demir kaplı kapılara dikkat edin. Han, ağırlıklı olarak tekstil toptancıları ve küçük dikiş atölyeleri tarafından işgal edilen bir çalışma binası olmaya devam ediyor, ancak ziyaretçilerin etrafa bir göz atmaları bekleniyor. Tepenin biraz aşağısında, Büyük Valide Han'ın karşısında 18. yüzyıldan kalma diğer iki büyük han, Büyük Yeni Han ve Küçük Yeni Han var. Büyük Valide Han'ın kuzeybatı köşesinde, dökülen eski bir taş merdiven, şehrin muhteşem manzarasını sunan çatıya çıkmaktadır. Yukarı çıkmak isterseniz, bekçi Mehdi Bey'i (genellikle yaşadığı odanın yanında, ikinci katın kuzeybatı köşesinde bulunur) bulun ve kapının kilidini açması için ona küçük bir bahşiş verin. Çatıda korkuluk bulunmadığından, çatıya çıkmanın kendi sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın.

İstanbul geziniz sonrasında İstanbul'a sadece bir buçuk saat mesafede olan Sapanca'yı da mutlaka görmelisiniz. Sapanca'da geçirdiğiniz süre de Sapanca Villa Kiralama seçeneklerini de mutlaka değerlendirin.